Articole Gospodarie by

Articol presa – Glasulmm.ro ”Sterilizarea / dunstulirea un proces simplu și sigur cu Magic Kukta”

Articole recente

În această perioadă, una dintre cele mai importante și solicitante activități în gospodăriile maramureșenilor este procesarea diferitelor fructe sau legume care sunt transformate în gem, compot, bulion, zacuști de diferite feluri, pastă roșii / ardei, tocană de legume, ketchup, murături etc.

Această activitate gospodărescă este o tradiție dar în același timp și o necesitate, conservarea fiind una din metodele larg răspâdite. Majoritatea gospodinelor sunt foarte atente la ingredinte, scopul fiind ca la final să rezulte un produs 100% natural, fară a folosii tot felul de conservanți și stabilizatori.

Una din cele mai populare și eficiente metode de conservare este sterilizarea sau dunstulirea, cum este cunoscută în termenii populari. Metodele de sterilizare/dunstulire cunoscute ca Bain Marie (fierberea borcanelor în apă) sau la cuptor vin cu foarte multe neajunsuri: microorganismele nu sunt omorâte (bacterii, spori de mucegai sau fungi – dealtfel acesta fiind și principalul motiv pentru care conserverele se strică), abur, cârpe, ziare, monitorizare permenentă etc.

Pentru a face o sterilizare / dunstulire corectă trebuie să fie respectate următorii parametrii de temperatură:

conservele de legume se sterilizează între 100-115 ℃ (ex; zacusca, gem, bulion,ghiveci, tocană, pastă ardei/roșii etc);
compoturile se sterilizează la 100 ℃;
conservele de carne la 105 -115 ℃;

În unitățile de alimentație publică sunt folosite aparate speciale pentru sterilizare denumite autoclave. Magic Kukta – butoaieinox.ro este o autoclavă special concepută pentru utilizare casnică cu ajutorul căreia veți putea steriliza/dunstulii legume și fructele în mod profesional, ba veți putea să vă produceți singuri și conserve de carne. Este extem de usor de utilizat, având panou de comandă prin intermediul căruia veți seta timpul și temperatura dorită / recomandată, astfel borcanele fiind corect sterilizate. Magic Kukta – butoaieinox.ro vine echipat cu manometru, termometru, supapă siguranță, suport borcane, manual de utilizare cu regimuri de sterilizare (ex: conserva carne porc: temperatura 110 ℃, timp 40 minute; zacusca/tocană/ghiveci: temperatura 100 ℃, timp 15). Magic Kukta – butoaieinox.ro este un produs robust și versatil, durata de viață a produsului fiind de peste 50 ani!

În concluzie procesul de sterilizare/dunstulire este esențial să fie corect făcut, iar corect făcut înseamnă că în timpul sterilizării se ating temperaturi de minim 100 ℃, presiunea la rândul ei având un rol important (raportul dintre presiune și temperatură crește puterea de sterilizare).

×